HTML

Mi is az az infrapanel?

2012.01.14. 23:30 infrapanel

  Mi is az az infrapanel?

Az Infrapanel egy tábla alakú, felületén kerámia szemcsékkel bevont, hátoldalán hőtükrös szigeteléssel ellátott infrafűtőtest. Falra, mennyezetre, vagy a kisebb teljesítményűek (pl. 80 W-os panel - ami kevesebbet fogyaszt, mint egy 100 W-os villanykörte!) esetében akár íróasztal oldalára, vagy a lapjának alsó felére szerelve használhatunk.   Formája miatt sokkal praktikusabb bármely fűtőberendezésnél.

Kényelmesen fel tudjuk szerelni úgy is, hogy ne vegyen el helyet a lakás, ház életteréből. Az elektromos hálózatra hasonló módon kell csatlakoztatni, mint egy villanykörtét, és úgy kell elhelyezni, hogy minél nagyobb területet "világítson be".

 Az infrapanelek látható oldalán kerámiaszemcsék növelik a többszörösére az adott fűtőfelületet és segítik az infrasugarak szétszórását minden irányba, így az infrafűtőlap mint egy félgömbszerűen és irányba közvetíti az infrasugárzást, és 7-10µm közötti hosszú hullámhosszon (mely közel azonos azzal a sugárzási tartománnyal, mellyel a nap melegíti a földet) fejti ki hatását. Ez a sugárzási tartomány láthatatlan, de érzékelhető, méghozzá, az emberi szervezet melegként érzékeli.

Az Infrasugárzó a teljes infravörös tartomány egy optimális összetételét sugározza (amely a teljes infravörös tartományt átfogó infravörös A, B és C sugárzásból áll) – mely legmegfelelőbb az emberi test számára. Az egyes hullámhosszak aránya az emberi test infra- (hő-) elnyelő képességére van optimalizálva, ezért az Infrapanel használatakor az emberi test felső 5-6 mm-e egyenletesen, kellemesen és - ami a legfontosabb - egyszerre melegszik át a környezetében lévő falakkal és tárgyakkal együtt. Így a megfelelő behatolási mélység mellett optimális hőérzetet biztosít, a szervezet felmelegedése szórtabb, kellemesebb és hatásosabb. Az infrasugárzó által nyújtott hő megközelíti a Nap természetes és az emberi szervezet számára előnyös sugárzását. A teljes hullámhossztartomány sugárzásával így egyenletes, a bőr, illetve a bőr alatti szövetrétegek mély átmelegítésével érünk el hatékony kellemes hőérzetet alacsonyabb hőfok mellett.

Amennyiben energiahatékonysági osztályba kellene sorolni az Infrapaneleket „A+” kategóriát érdemelne, mivel hatásfoka közel 100%-os (94-99%-os hatásfok). A fűtőpanelekkel elérhető megtakarítás a hagyományos és a gázfűtésekkel szemben átlagosan 10-30%, a tavaszi és őszi időszakban akár 50%-os is lehet!

Az infrapanel vázlatos felépítése a következő:

Mindig van egy olyan belső rész, ami a panel lelke. Ez maga az a rész, ami az infravörös sugárzást adja. Egyes paneleknél ez fólia, másoknál keményebb tábla kivitel. Ez gyártótól függ. Hogy mi van a fólia, illetve a tábla belsejében, az szabadalmi oltalom alá esik. Egy biztos, ez az anyag, egyfajta szénvegyület az, ami elektromos árammal érintkezve infrasugárzást, vagyis hősugárzást képes kibocsátani.

Ezt a belső lényegi részt a hátoldalánál mindig egy szigetelés borítja, hogy arrafelé ne történjen hőveszteség, az elülső oldalának pedig tetszetős külsőt ad a gyártója. Ez a külső borítás gyártónként szintén eltérő.

Van olyan panel, aminek a felületét kvarckristályokkal szórják meg, hogy a hatásfokán javítsanak. Ezzel gyakorlatilag megnövelik a melegsugárzás felületét, így érik el ezt a célt.

Aztán van olyan gyártó, aki a panel sima felületére még egy különleges technikával bármilyen digitális képet képes rányomtatni. Gyakorlatilag egy kép keletkezik, amely egyben fűtőtest is.Létezik márvány felületű, és üvegfelületű infrapanel is.

Több infrapanel gyártó egybehangzó állítása alapján a fém borítású felület nem annyira hatékony, mert jobban elnyelődnek a meleg sugarak. Olyan, mintha a melegkibocsátó felület valamennyire le lenne szigetelve.

A panelt végül egy keretbe illesztik, ami megtartja, és aminek a segítségével falra, illetve mennyezetre szerelhető.Léteznek keret nélküli, az álmennyezet rácsszerkezetébe is illeszthető panelek.

Az infrapanel a már korábban részletesen kitárgyalt napsugárzás összetevői közül az infravörös sugarakat, vagyis a melegsugarakat bocsátja ki magából.Ezek a melegsugarak közvetlenül a testeket melegítik, nem a levegőt. A levegő felmelegedése a másodlagos hőkibocsátás eredménye, amit a felmelegedett testek közvetítenek.Ezért hatékonyabb az infrapanel más fűtésfajtáknál. Nincs közvetítőközeg. Direkt hőátadás van.Egy aránylag hűvös hőmérsékletű szobában is elérhető ily módon a kellemes, lokális meleg.


Az infrapanel felhasználási lehetőségei

Szinte ez az egyetlen villamos fűtési mód, amit bárhol lehet alkalmazni. Ez a fűtés kialakítható családi házakbanlakó és társas házakban, nyaralókban, garázsokban, orvosi rendelőkben, üzletekben, kiszolgáló helyiségekben, sport intézményekben, polgármesteri hivatalokban, műhelyekben, csarnokokban stb. Köszönhetően a korlátlan élettartamnak és az éghető felületre való szerelhetőségének. Helyigénye nincs, mivel a mennyezetre kerül.

A fűtőelemek kapacitása változó. Felhasználástól függően vannak 120, 180, 200. 300, 350 és 500 W-os, ipari környezetben 650 és 1000 W-os teljesítményű elemek. Érintés védelmi szempontból IP I-es  és IP II-es kategóriájúak, ezért vizes helyiségekben is használhatóak (pl. fürdőszoba, uszoda, mosókonyha stb.)

Amennyiben az infrafűtést fő fűtésnek szánjuk ekkor érhetjük el igazán az infrapanel hihetetlen előnyeit más fűtési rendszerekkel szemben. Folyamatos kellemes hőfok a helyiségekben, tiszta pormentes fűtés, nincs évente karbantartási és egyéb plusz költség. Az infrapanellel fűtött helyiségekben komfortérzetünk maximális, nincs sem por, sem zaj, sem pedig elszíneződött falak a fűtőtest felett. Gyorsan és egyszerűen szerelhető fűtési megoldás!

Dönthet úgy is, hogy az infrafűtést kiegészítő fűtésként alkalmazza a már meglévő esetleg korszerűtlen fűtési rendszere mellé. A legnagyobb energia megtakarítás éppen az őszi és tavaszi időszakban amikor még vagy már nem kapcsoljuk be a lakás fűtési rendszerét, vagy éppen bekapcsoljuk és rengeteg energiát elhasználunk a felesleges terek és csövek felfűtésére, holott csak a fürdőben, vagy egy-egy szobában szeretnénk kellemes meleget.  Ekkor az infrafűtés a lehető legkisebb energia befektetéssel meglepően komfortos érzést biztosít! (pl. fürdőszoba, gyerekszoba)

Lehetőség van az infrafűtéssel arra is, hogy helyi fűtési megoldásként használja, íróasztal alatt, hideg raktárhelység vagy üzlethelyiség kiszolgálópultjánál, vagy éppen a fürdőszobában gyermekfürdetéshez plusz kiegészítésként. Ekkor a fűtőtestet elhelyezhetjük egy fix helyre, de választhatjuk a mobil megoldást is, amivel koncentrált és irányított infrafűtést kapunk.

Természetesen az infrapanelek alkalmazása nem merül ki ennyiben. Kiválóan alkalmazható garázsok, raktárak, sportcsarnokok, irodák fűtésére is.


Miért takarékoskodik ez a fűtési rendszer az energiával?

Normál esetben van X m2 felületű fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port, a radiátoroknál elszínezi a falfelületet stb. Ezzel szemben az Infrapanel nem a levegőt melegíti és használja hő közvetítőként, (ez csupán másodlagos feladata) hanem az adott helyiségben lévő élő szervezetet és az ott található berendezést minden tartozékával együtt melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt. Mindezt teszik az általános fűtési módoknál 2-4oC-kal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzet mellett.

Ismételve, hogyan is történik ez? Az infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden fűtőtestként működik! Az infrasugarak a sugárzó felületén található kerámiaszemcséknek köszönhetően minden irányban sugározva melegítik fel a környező tárgyakat és a falakat. A helyiség hőmérsékletéhez képest túlmelegíti azokat 1-2 fokkal, és mivel a tér mindig igyekszik kiegyenlíteni a hőmérsékletkülönbséget a levegő és a tárgyak közt, így a „holtidőben” amikor a termosztátunk kikapcsolja a paneleket (mivel elérte a beállított értéket), ezek a felületek kezdenek „fűtésbe” és visszaadják a bennük lévő csekély, de mégiscsak plusz hőt minden energiafelhasználás nélkül.

Ez a fűtési mód mint említettük lehet önálló vagy kiegészítő fűtés is. Szabályozását tekintve lehet direkt kapcsolású, termosztáttal helyiségenként állítható, akár GSM telefonon keresztüli, vagy éppen központi vezérlésű is.

A hagyományos fűtési módoknál a padlószint és a mennyezet közti hő különbség akár 8-10oC is lehet, míg az infrapaneles fűtés esetében ez maximum 2oC.

Az Infrapanellel fűthető területek lehetőségei szinte végtelenek. Kiválthatjuk vele a régi rossz hatásfokkal működő központi fűtésrendszerünket, konvektorokat, egyedi fűtéses tömblakások, társasházak rosszul vagy gyenge hatásfokkal működő költséges fűtési módjait.  Ugyanígy tervezhetjük infrafűtéssel az újonnan épülő házakat, lakásokat, irodákat, raktárakat vagy éppen kisebb-nagyobb üzlethelyiségeinket. Gondoljunk csak egy kisboltra, körbe a falaknál mindenütt polcok és áru, a fűtés gázkonvektor vagy hősugárzó melyek alacsony hatásfokkal, de igencsak magas költségekkel működnek. Ezzel szemben az infrafűtést tehetjük a mennyezetre vagy a pult alá, mindezt töredéknyi fűtésköltséggel!

Tavaszi - őszi időszakban mikor már, vagy még a lakás fűtési rendszere nem üzemel, a fürdőszobában zuhanyozás után szinte vacogunk. Megoldást jelenthet egy törölközőszárítós infrapane,l vagy egy infratükör ami szakaszos kapcsolással, és alacsony energiaráfordítással teszi hihetetlenül komfortossá az adott helyiséget!

Ez az energiatakarékos fűtési rendszer bárhová beépíthető, mindenütt üzemeltethető, független a gázpiactól!

 

infrapanelhungaria.hu

infrapanelhungaria.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infrapanel.blog.hu/api/trackback/id/tr983546423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása